Followers

Friday, January 13, 2012

Kisah Benar..!

Kisah 3 orang sahabat, Tan, Tin dan Tun..
Yang sedang bermesyuarat (ahli mesyuarat tingkap..ehehe)
masing2 menceritakan kehebatan diri & ahli2 keluarga masing2...( biasa la kan...nak hilangkan boring sambil tambah dosa kering...) <---haishhh...xpaham aku ngn manusia2 cmni..

 
Tan : Anak aku kan Tin, Tun...blajarnya pandai...sampai universiti lagi...bangga aku ngan dia...

Tin : Alah...apa la sangat yang ada ngan universiti kat Malaysia nih...anak aku tu, nun kat Australia nu..lagi la bangggggaaaaa aku ngan dia...kau ade Tun??

Tun : Hmmm....

Tan : Baru2 ni anak aku amek peperiksaan MUET..ni hah result bru sampai ni....bertambah2 la bangga aku ngan bdak ni....dia dpt Band 6 tau x??hah...anak kau dulu dpt brapa Tin?? <---cakap ngan bangganya sampai kembang2 hidung...

Tin : hmmm...band 5 je...tapi yang penting, anak aku study kat oversea...kau ade Tun??? <---agak tension sbb anak Tan lebih mendahului anaknya...

Tun : aku x paham la...band 5 , band 6...apa bezanya?? <--- confuse..

Tan : haishhh kau ni lembab la Tun!!! gred MUET tu ikut Band..lagi banyak,lg bagus....

Tun : oooooo......baru la aku paham.....kalau camtu, anak aku la yang paling hebat.... <----hidung kembang tahap super saiya..

Tin : kau biar btul Tun????mna ada Band 7????paling hebat pon Band 6 jer... <---xpuas hati ngan ayat Tun..

Tan : ye la Tun...mna ada Band 7..kau ni merapu jer la..lgpun anak kau kan baru jer 6 tahun?? <---confuse tahap gaban..

Tun : sapa kata anak aku x hebat???hah??sapa kata anak aku dpt Band 7??ada aku kata??haishhh...korang nih...anak aku dpt Band 10 @ Ben10...aku slalu dengar dia sebut pasal ni...tapi aku xpaham...rupa2nya dia nak bgtau aku pasal result dia rupanya....Alhamdulillahhh.....x pe lah...aku nak balik..nk masak sedap2 untuk kejayaan anak aku nih...

Tan & Tin : hahhh?????? (confuse & henkk sebentar....)







hehehehe...moral of the story:-

1. xyah la nak bandingkan diri org lain ngan diri kita..
2. x baik kecilkan kemampuan org lain..
3. bersyukur ngan apa yg ada..lafaz Alhamdulillah..xsampai 2saat pun nk sebut..2 dah cukup untuk ingatkan diri kita yg smua ni datang dari Allah...(mcm Tun,bersyukur ngn ank dia yg 'pandai' tu...hahaha)


sekian, wasalam..

4 comments:

  1. hahahahaha... klu cm tue ai lama dapat dah.. kihkihkih

    ReplyDelete
  2. Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
    Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
    Coba servis kami tanpa registrasi:)

    ReplyDelete